27 Eylül 2009 Pazar

Raf kirası adı altında marketlerde alınan hava parası

 Marketlerdeki 50 bin auro'luk raf kirası kobilerin kabusu oldu.


 Özellikle büyük şehirlerin büyük marketlerinde perakende firmalardan raf kirası adı altında alınan hava paraları şirketlerin kar paylarına büyük hançer vuruyor, öyle ki bu fiyatlar dudak uçuklatacak durumlara kadar ulaşabiliyor (50 bin euro). Dışardan bakıldığında aslında büyük marketler parekende firmalarının ürünlerini ücretsiz satmaları gerekmekte hem marketteki çeşitliliği artırmak hemde satışlarını artırmak adına. Artık büyük şehirlerde bulunan büyük marketler her köşebaşına küçük bir market büyüklüğünde bakkal dükkanları açmakta, hem kar marjlarından hemde bu raf kirası adı altında alınan paralarla yeni bir sektör kurmuş gibiler.
 Parakende fimaların boynunu eğen diğer bir konuda market
zincirlerinin bazı ürünlerde kendi markalarını oluşturmaları. bu markalardan hem raf kirası alınmamakta hemde raflarda en ön taraflarda yer bulmakta, buda rekabere hançer vurmakta. Örneğin pirinç kilo fiyatı market markalarında kampanyalar indirimlerle beraber normal pirinç markasına göre nerdeyse yarı yarıya düşmekte.

 Kobilerin ve parakende firmaların çalışma alanlarındaki bu oyunun sonlanması için parakendecilik yasasının biran önce düzenlenmesi ve bu tip ticari sorunlara makul bir çözüm bulunması gerekmekte.
isverenler.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder