10 Aralık 2009 Perşembe

Almanyada diplomalı işsizlere yeni iş

Almanya'da yaşayan ve kendi ülkelerinde yüksek tahsil yaptığı halde diplomaları tanınmayan binlerce göçmen için yeni bir ümit kapısı açıldı. Alman hükümeti hazırlamakta olduğu bir kanunla göçmenlerin diplomalarını kontrol edecek değişik bir test sistemi geliştiriyor.

Yıllardır Almanya'da kalifiye eleman sıkıntısı çekildiğini dile getirerek yeşil kart uygulamaları bile deneyen Alman hükümeti, ülkede diplomaları tanınmadığı ve işyerlerinde fırsat eşitliği uygulanmadığı için taksicilik, bulaşıkçılık vs. işlerde çalışmak zorunda kalan yüzbinlerce kalifiye eleman olduğunun nihayet farkına vardı.

Yaklaşık 3 milyon göçmenin kalifiye bir meslek sahibi olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan yarım milyonunun diplomaları Alman resmi makamları tarafından kabul edilmiyor. Alman Eğitim bakanı bayan Annette Schavan, nüfustaki menfi gelişmeden dolayı yabancı kalifiye işgücüne muhtaç olduklarını, bunun için ülkede yaşayan göçmenlere, diplomalarının tanınması için bazı kolaylıklar getireceklerini söyledi.

Federal hükümet 1 Ocak 2011 yılına kadar bütün Almanya'da geçerli olacak kanuni bir düzenleme ile göçmenlerin Almanya dışında aldıkları diplomaların ve diğer kalifiye belgelerinin tanınmasını sağlayacak. Şimdiye kadar böyle bir hak sadece AB ülkelerinde yaşayanlara ve eski Sovyet ülkelerinden Almanya'ya göç eden Alman asıllı Ruslara tanınıyordu.
Bu ilan iş verenler sitesinden yayınlanmıştır.

3 yorum:

  1. mrb bende almanyada kaldım ve hayatımın en güzel günlerini orada yaşadım sayılır ailevi nedenlerden dolayı geri dönüş yapmak zorunda kaldım öyleyse tekrar hak verilsin ger dönüş için iltica değil orada yaşama ve yerleşme hakı tekrar verilsin

    YanıtlaSil
  2. İŞ ARIYORU ÜNİVERSİTE MÖEZUNUYUM BANA YARDINCI OLUN 5368980832

    YanıtlaSil
  3. BEN ÜNİVERSİTE MEZUNUYUM İŞ ARIYORUM BANA YARDIMCI OLUN5368980832

    YanıtlaSil